Regio Amersfoort

Zonder doelgerichte aanpak van grensoverschrijdende vraagstukken in onze regio kunnen we niet de hoge kwaliteit van leven voor al onze inwoners stimuleren en de economische motor van deze regio laten lopen. Daarom werken in Regio Amersfoort de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg veelal aangevuld met  Nijkerk en Barneveld aan een gezamenlijke toekomst.

Als samenwerkingsverband willen we op een duurzame en effectieve manier strategisch samenwerken aan oplossingen voor regionale vraagstukken. Dit doen we door concrete resultaten te boeken voor de deelnemende gemeenten en partners.

“Ons doel is bijdragen te leveren aan de versterking van Regio Amersfoort als unieke plek om te wonen, werken en te leven”.

Dat betekent voor ons en onze kinderen: de kwaliteit van leven behouden en waar nodig te versterken en samen te werken aan een duurzame en stabiele regionale economie.

Om doelmatig en efficiënt te werken en om focus aan te brengen in de wensen die regionaal leven wordt periodiek een Strategische Agenda opgesteld. Deze bepaalt waar de regio zich hard voor maakt. De Regio Amersfoort werkt aan de opstelling van een nieuwe Strategische Agenda 2019-2022. Meer informatie over de Strategische Agenda vindt u in het volgende filmpje.

Deze Strategische Agenda wordt door middel van een dialoog met de samenleving en stakeholders opgesteld. Hiervoor zijn voor de thema’s Energietransitie en duurzaamheid, Inclusieve arbeidsmarkt en Kwalitatieve woningbouw dialooggroepen op vijf avonden bijeen gekomen om na te denken over innovatieve oplossingen.

Op maandag 24 juni 2019 presenteerden deze groepen hun voorstellen aan de negen gemeenteraden. De drie voorstellen zijn hier te vinden (wonen, energie & duurzaamheid, arbeidsmarkt en presentatie 24 juni). De gegeven presentaties en sfeerbeelden van de avond zijn te vinden op YouTube (wonen, energie & duurzaamheid, arbeidsmarkt en de sfeerbeelden van de avond).

Het plan van aanpak is hier te bekijken. Voor veel gestelde vragen en antwoorden over het proces van de Strategische Agenda klik hier.
Klik hier voor meer informatie over Regio Amersfoort.

Regio Amersfoort is de optimale locatie voor (internationale) bedrijven, inwoners en bezoekers vanwege:

  • de uitstekende ligging in het midden van het land: centraal, aan de rand van de Noordvleugel, met goede verbindingen naar het oosten (FoodValley, Duitsland); met het openbaar vervoer en drie snelwegen die Regio Amersfoort doorkruizen is de regio bijzonder goed te bereiken.
  • het sterke “business- en people-climate”: de regio heeft een hoogopgeleide, relatief jonge bevolking. Hierdoor kent de regio een uitstekend vestigingsklimaat voor bedrijven, met veel kansen voor innovatieve groei in de economische sectoren zorg, ICT, zakelijke dienstverlening en bouw.
  • de aantrekkelijke leefomgeving met zowel landelijke rust en ruimte als stedelijke dynamiek: de regio kent een grote diversiteit aan landschappen: de Utrechtse Heuvelrug, de Gelderse Vallei en Arkemheen Eemland. In de bosrijke, agrarische en waterrijke omgeving zijn de diverse toeristische bestemmingen in de regio een mooie aanvulling op elkaar. Daarnaast zijn er de historische binnenstad van Amersfoort en het historisch en cultureel zeer aantrekkelijke Bunschoten-Spakenburg.
  • het gedifferentieerde woonklimaat met stedelijke en groene woonmilieus: de regio heeft haar inwoners veel verschillende soorten woonmilieus te bieden en is met name zeer gewild als vestigingsplaats voor jonge gezinnen en hoogopgeleiden door de combinatie van rust, ruimte en groen en de stedelijke voorzieningen en de nabijheid van banen.
  • Aantrekkelijke plek voor congressen en bijeenkomsten: vanwege de centrale ligging en de vele unieke locaties is de regio Amersfoort zeer geschikt voor zakelijke bijeenkomsten.